Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała także do naszego kraju. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten fenomenalny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do dań nie jest zbyt rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do których posiłków.
Wino Słowacja
Jakie wino pasuje do makaronów?
Makarony najlepiej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najlepiej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić także z winem różowym.
wino w kartonie
Z jakim winem serwować dania rybne?
Stara norma powiada, iż do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Warto jednakże pamiętać, że nie jest to sztywna norma. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najlepiej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje wyłącznie wino czerwone. Cielęcina może być serwowana bądź z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.