Pizza Kraków

Pragniesz wiedzieć, jak zrobić autentyczną włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zaznajomienie się z szefami kuchni z najlepszych pizzerii w Rzymie. Jeżeli jednakże nie zamierzasz być w Rzymie, najbliższą perfekcyjną opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najistotniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś więcej, aniżeli tylko jej podstawą -jest tym, co przynosi pizzy jej strukturę, łączy smaki i – jeśli prawidłowo zrobione – może sprawić, że poczujesz się jakbyś w istocie trafił do Włoch.

restauracja w Krakowie

   

Ale najpierw: odrobinę o pizzy we Włoszech …
Schematyczna pizza margherita pochodzi z Neapolu. Pomimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim pożywieniem legendarnym za granicą, pizza i Włochy nie zawsze były synonimem. Na początku użytkowano zasadę – im prostsza pizza, tym lepiej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano lub ewentualnie bazylii, do tego trochę czosnku, soli oraz oliwy z oliwek.
Naturalnie, włoskie jedzenie jest wybitnie regionalne, też jeżeli chodzi o pizze. Jedna norma jednak jest wszędzie taka sama: każda autentyczna włoska pizzeria powinna być zawsze przyrządzana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie ma się nawet prawnie nazywać się pizzerią!

Czym charakteryzuje się włoska pizza?
Tak samo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest najlepsza oraz w najwyższym stopniu autentyczna – kiedy jest świeża, obejmuje lokalne składniki.

Co jest wymagane oprócz pieca, by zrobić włoską pizzę?
•    600 ml ciepłej wody,
•    1 kg mąki,
•    2,5 – 3 łyżki (25 gramów) świeżych drożdży czy też 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
•    6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
•    1,5 łyżeczki soli,
•    2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.

Później pora na ulubione dodatki, chociaż można trzymać się także wyżej wymienionej klasyki. Najprawidłowiej również gotową pizzę dostarczyć typowo po włosku – czyli przystroić kilkoma liśćmi bazylii i absolutnie nie dawać do tego żadnego sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, ogromnej jakości.